Leder om biodynamisk vin
(Tidligere utgitt i bladet Vinforum)
Av Ola Dybvig
Vin er pr. definisjon ”den gjærede saft av friske druer” Tilsynelatende uproblematisk inntil Cato Schiøtz, profilert advokat og antroposof, ber oss holde et foredrag om biodynamisk vin. Tvilen meldte seg gradvis. Hvor friske er egentlig druene, slik vi kjenner dem fra konvensjonelt produserte viner? Kvalitetsmessig faller nemlig en smaking gjennomgående ut til fordel for biodynamisk vin. Det visste vi, - nå vet vi også hvorfor. Og det er kunnskap som stiller fundamentale spørsmål ved en hel næring, gitt det faktum at bare ca. 2% av verdens vin produsenter dyrker biodynamisk.
I mange tilfeller handler konvensjonell vin industri om et etablert avhengighetsforhold til industrielt fremstilte kunstige sprøytemidler, kunstig gjødsel og i økende grad til kunstig gjærsubstans. Disse kunstige tilsetningene dreper mye av den naturlige mikrobiologiske substansen i jordsmonnet og fører til en degenerering av vin plantens røtter. Dette får igjen uheldige konsekvenser for vin planten og dens druer, som igjen krever tilførsel av mer kunstige materialer. En ond sirkel altså som får oss til å tenke på bruk av et ’bredspektret antibiotika’ til produksjon av et næringsmiddel. Og om ikke dette er nok, må de fleste produsentene ty til sukker og syre i løs vekt i vinkjelleren for i det hele tatt å få en vin opp og stå!
Biodynamisk vin produksjon handler om ad naturlige veier å bygge opp et immunforsvar hos vin planten som gjør den i stand til å takle sykdom, bakterieangrep og insektsinvasjoner. Og hvor rot systemet viser vei til natur gitte næringsforekomster som frembringer kjernesunne druer. Biodynamiske produsenter anser sykdom som opptrer i vin gården å være et tegn på at noe er i ubalanse. Og balansen kan kun rettes opp ved naturens egen hjelp. Vår datter besøkte en vingård i Napa for noen år siden hvor de hadde anlagt en egen kompost som hadde til hensikt å tiltrekke seg spesielle innsektssorter. Disse var ikke interessert i vin planter, men hadde den egenskap å kunne nedkjempe innsekter som nettopp kunne bli en trussel for druematerialet, hvis de dukket opp.
Hvorfor selger så ikke biodynamisk vin bedre? Vi ser en parallell til kjøp av ren mat. Folk i farta tenker lite på hva de putter i seg. Og selv om du enten er idealist og/eller connaisseur skal du være heldig om du finner en i pol betjeningen som kan vise deg en biodynamisk produsert vin i Polets hyller. Ennå de finns!
Vi oppfordrer våre lesere , Polet og vin importørene å skaffe seg større innsikt og forståelse for den biodynamiske vinens overlegne kvalitet, til glede for helsen og for miljøet på vår jord!